Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kies je voor één grotere warmtepomp of voor zes kleinere exemplaren in cascade-opstelling? De gemeente Hellendoorn hoefde daar niet lang over na te denken: voor haar Huis voor Cultuur en Bestuur ging ze voor zekerheid en dus voor de warmtepompen van Lennox. “We willen onze 300 medewerkers nooit in de kou laten staan.”

Bij de gemeente Hellendoorn staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom voert ze sinds 2014 energiebesparende maatregelen uit in haar eigen gemeentelijke gebouwen. Toen eind vorig jaar de vervanging van twee conventionele hr-ketels ter sprake kwam, wilde de gemeente een hybride-systeem of een gasloze oplossing. “Daarbij was de conditie van beide hr-ketels een extra complicatie,” aldus Richard Lindeman, Projectmanager bij Lesscher. Lesscher Installatietechniek was – net als Lennox – al vroegtijdig bij dit project betrokken. “De kans op uitval was reëel. En met de winter voor de deur, wilde de gemeente dit absoluut voorkomen.”

Cascade-opstelling

Dus was niet alleen haast geboden, maar zocht de gemeente tevens naar bedrijfszekerheid, nu en in de toekomst. Lindeman: “En dus valt een grote warmtepomp af als optie. Los van de kwetsbaarheid van één apparaat, levert zo’n warmtepomp als deze gaat invriezen, tijdens de ontdooicyclus geen warmte. Terwijl je het dan juist nodig hebt!”

Een beter alternatief zijn meerdere, kleinere warmtepompen in een cascade opstelling.  Naast de grotere verwarmingscapaciteit, biedt een cascade-systeem het voordeel dat de capaciteitsvraag over meerdere warmtepompen wordt verdeeld. De kans op uitval van het totale systeem is hierdoor nihil. Bovendien is warmte-continuïteit gegarandeerd, omdat de kans op invriezen van een van de warmtepompen door deze opstelling uiterst gering is.

Terugverdientijd

Omdat het dak van het stadhuis voldoende ruimte bood en draagkracht bezat voor de warmtepompen, zijn ze alle zes in de afgelopen maand gepositioneerd. Door slim gebruik te maken van de ISDE-subsidie voor warmtepompen, kwamen de totale kosten voor de gemeente Hellendoorn uit op € 325.000,-. Ewald Kosters, beleidsmedewerker Vastgoed: “Een verantwoorde investering, omdat dit Huis voor Cultuur en Bestuur vanaf nu een jaarlijkse besparing gaat realiseren van 70.000 m3. Dat levert een terugverdientijd op van circa 8 jaar. Bovendien laten we op deze manier onze medewerkers nooit in de kou staan en zetten we nieuwe stappen op weg naar een duurzaam Hellendoorn.”

Categories: NIEUWS