Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De komende maanden opent Brouwerij De Prael twee nieuwe vestigingen: in Amsterdam en in Den Haag. Op beide locaties zorgt de eComfort er straks voor dat de lageringtanks continu gekoeld worden tot zo’n 5˚, zodat alle Prael bieren (ijs)koud zijn. Zoals bier hoort te zijn!

Bij De Prael draait het om bier én mens. De stichting, die in 2001 werd opgericht door de huidige eigenaren Fer Kok en Arno Kooy, wilde 18 jaar geleden een brug slaan tussen het brouwen van bier en het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het drinken van een biertje is niet alleen stoer, het is vaak ook een sociale gebeurtenis,” vertelt Fer Kok. “Daarom wilden Arno en ik een brouwerij starten met een sociale signatuur, vooral bedoeld voor mensen voor wie een vaste werklocatie minder voor de hand liggend is.” Kok doelt op mensen met een psychische achterstand, maar ook thuis- en daklozen.

Als de brouwerij straks vier vestigingen telt, werken er ca. 200 mensen bij Stichting De Prael. Ze werken in het proeflokaal (= de kroeg) of in de winkel, maar ook als chauffeur of als gids voor de rondleidingen. “Weer anderen zijn actief bij de lageringtanks (inhoud ruim 1000 liter) waarin de verschillende soorten bier tijdelijk worden opgeslagen om te rijpen. Omdat ons Prael bier constant (ijs)koud moet zijn, komt de temperatuur van de tanks tijdens het lageren nooit boven de 5˚.”

eComfort

In de twee nieuwe vestigingen die De Prael binnenkort gaat openen, nemen twee eComforts dit voor hun rekening. “Lennox verzorgt al jaren het onderhoud van onze koelmachine op de Oudezijds, dus de link met hen bij de aanschaf van nieuwe exemplaren, was snel gelegd.” De eComfort is een luchtgekoelde koelmachine met een extreem hoge efficiency, lage energiekosten en heel veel gebruiksgemak. “Daarnaast telt voor ons vooral de continuïteit; een storing is geen optie, het bier moet in de rijpingsfase constant koel zijn.” Maar Kok heeft nog een andere reden waarom De Prael graag samenwerkt met Lennox. “Ze weten waar ze over praten, ze zijn goed bereikbaar en hebben een snelle service. En dat wil je, want wachten op je biertje wil niemand. Toch?”

Categories: NIEUWS