Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De overheid wil de C0 uitstoot in Nederland drastisch terugbrengen. Daarbij zijn vele ogen terecht gericht op warmtepompen, zeker in de gebouwde omgeving. Voorwaarde is wel dat fabrikanten van HVAC-producten creatief en out-of-the-box gaan meedenken bij zowel nieuwe projecten als renovatieprojecten. De vraag is… zijn zij er klaar voor? Het antwoord: Ja!

Zoomen we in op de gebouwde omgeving (utiliteit en woningbouw), dan herkennen we vooral twee energiestromen: warmte en elektriciteit. Bij de opwekking hiervan gebruiken we nu nog relatief veel fossiele brandstoffen. Het gevolg: een onwenselijk hoge uitstoot van C0. Hoewel we in Nederland steeds meer wind- en zonneparken aanleggen voor het opwekken van elektriciteit, blijft gas de dominante warmteleverancier.

Hybride systemen

Een stap in de goede richting zijn hybride systemen: een warmtepomp in combinatie met een bestaande cv-installatie. Helaas zijn echter de radiatoren van bestaande gebouwen niet altijd ontworpen voor de lagere temperaturen van een warmtepomp en is de gasaansluiting dan nog steeds nodig voor echt koude momenten en voor het tapwater.

Een hoger rendement ontstaat bij de productie van warmte en elektriciteit met opslag van beide (“cogen-storage”). Een gasmotor (of brandstofcel) zorgt voor stroom, waarbij zowel de restwarmte als de opgewekte stroom worden opgeslagen in waterbuffers en lithium accu’s, afgestemd op het verbruiksgedrag van het gebouw. Jammer is dat deze technieken nog niet uitontwikkeld zijn, daardoor vooralsnog prijzig, en dus commercieel niet altijd even haalbaar.

Korte-termijn

De beste korte-termijn optie op dit moment is het toepassen van warmtepompen, gevoed door groen opgewekte stroom van o.a. windmolens en zonnepanelen. Door een warmtepomp te laten draaien op de meest gunstige momenten van de dag en de opgewekte warmte en/of koude kort-cyclisch op te slaan voor op een energetisch beter moment, kan het rendement nog verder verbeterd worden.

Advies

Ons advies aan (toekomstige) gebouweigenaren, investeerders, kopers van een nieuwe woning of mensen die hun woning willen verbouwen: laat je goed inlichten over de mogelijkheden voor alternatieve energiebronnen, kijk waar je je gebouw slimmer kunt laten omgaan met energie en investeer iets meer in oplossingen die zich later terugbetalen door een veel lager energieverbruik. En weet: leveranciers van de DHPA branchevereniging kunnen hier meer in betekenen dan je denkt!

Categories: NIEUWS