Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De 200 medewerkers van de nieuwe Friese gemeente Waadhoeke werken vanaf 1 januari samen op één locatie. Daartoe is het voormalige gemeentehuis van Franekeradeel in nog geen 11 maanden in sneltreinvaart gerenoveerd en omgebouwd tot een comfortabel en duurzaam stadhuis. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de Aqua4 van Lennox….

De Gemeente Waadhoeke is sinds 1 januari 2018 de nieuwe naam voor vier oude gemeentes: Het Bildt, Franekeradeel, Menameradiel en vier dorpen van Littenseradeel. Door de fusie is niet alleen het aantal inwoners sterk gestegen, de gemeente telt nu ook 2 keer zoveel ambtenaren. Door de renovatie hebben al deze medewerkers toch een werkplek gekregen op één locatie. En dat binnen een jaar. “Deze opdracht en deze zeer strakke planning gaf de Gemeente Franeker aan het bouwteam,” vertelt Frank van Erp. Als DGA bij Van der Weerd Installatietechniek, kreeg hij – en het bouwteam – eind februari 2017 de opdracht om het ontwerp en de uitvoering van de revitalisatie en uitbreiding van het bestaande gemeentehuis in Franeker te verzorgen.

Koeling

De keuze om dit stadhuis te renoveren lag voor de hand, vindt Van Erp. “Het was 20 jaar jong en zag er nog goed uit.” Ook de luchtbehandelingsinstallatie bood voldoende perspectief om te reviseren. “Wel was het vroeger zo dat slechts een klein deel van het voormalig stadhuis kon worden gekoeld; nu wilde de gemeente koeling voor het complete stadhuis.” Op zoek naar adequate oplossingen voor gecombineerde verwarming, ventilatie en koeling, klopte Van der Weerd bij Lennox aan. “Hun warmtepompen bieden deze opties; bovendien hadden ze een duidelijk verhaal met interessante specificaties op het gebied van energieverbruik.”

Inmiddels zorgt de luchtgekoelde warmtepomp Aqua 4 voor verwarming, ventilatie en koeling van het nieuwe gemeentehuis. ”En dat tegen een lagere energierekening, met meer comfort en voor dubbel zoveel medewerkers. Het mag duidelijk zijn: we zijn er blij mee.”

Categories: NIEUWS