Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door het integreren van de bedrijfsprocessen van Printforce met die van CB, verhuist het digitale printbedrijf deze maanden van Alphen a/d Rijn naar Culemborg. Daar – in het pand van CB – wordt een magazijn van 8.000 m2 omgebouwd tot een printerij. En dus zocht Printforce een klimaatoplossing voor een stabiele luchtvochtigheid en temperatuur.

“Op papier lijkt het makkelijk, in de praktijk is een verhuizing van een digitale printerij echter gecompliceerd. Aan het woord is Thom Ringsma, Managing Partner van Prinforce. “Als de luchtvochtigheid en de temperatuur bijvoorbeeld stevig schommelen, kan papier statisch worden of is er een verhoogde kans op schotelvorming.” Een andere factor van betekenis zijn de printers. “In vergelijking tot vroegere drukpersen, eisen printers een nauwkeuriger binnenklimaat; met name onderdelen als printkoppen zijn uiterst gevoelig en lopen bij wisselende temperaturen en luchtvochtigheid, meteen dicht.”

Van magazijn naar printerij
De grootste uitdaging voor Printforce is het ombouwen van het bestaande magazijn van CB in een productiefaciliteit. Met name klimatologisch is dit een flinke uitdaging. “Het pand werd tot voor kort gekoeld en verwarmd met een koelmachine en een enkele luchtbehandelingskast. Voor een magazijn met boeken, was dat meer dan genoeg. Maar als wij straks continu willen draaien met onze printers, hebben we een vaste temperatuur nodig tussen de 20 en 26° en een RV tussen 40 en 50%.”

Lennox stelde na overleg met de installateurs Cumulus en Kuijpers voor om twee flinke rooftops van 230 KW per stuk te installeren. Hun gewicht overtrof echter de maximale dakbelasting. Daarom werden ze aan de zijkant van het pand geplaatst. “Hierdoor is het onderhoud een stuk eenvoudiger geworden,” zegt Sjoerd Lammertink Accountmanager bij Lennox. “Door deze afwijkende ligging, zijn de kanalen op de units gemonteerd en zijn er tubes gespannen door het pand. Bovendien hebben we langs de wanden extra luchtvochtigheid toegevoegd.”

Resultaat
Inmiddels werkt de installatie. En goed ook, volgens Thom Ringsma. “We zijn tevreden en hebben een oplossing op maat gekregen, waarbij we ons realiseren dat deze niet alledaags is.” Nu Printforce haar garanties heeft gekregen voor een optimaal binnenklimaat, werkt het bedrijf toe naar de uiteindelijke verhuizing voor het einde van dit jaar. ”Daar hebben we enorm veel zin in.”

Categories: NIEUWS