Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“Een eigenwijze installateur, met kennis van zaken.” Zo omschrijft Yme Bouma, partner bij Bentacera, zijn huisinstallateur Sjoerd van der Woude van Installatiebedrijf Hoekstra. Toen één van de twee compressoren van de koelmachine op het dak van dit accountantskantoor in Heerenveen het begaf, kreeg hij twee suggesties: vervang dit onderdeel of installeer een nieuwe luchtgekoelde warmtepomp van Lennox. “Ik koos voor A, de meest goedkope oplossing. Sjoerd wist mij echter te overtuigen dat B veel slimmer was; om financiële redenen, maar ook vanwege het energieverbruik.“ En zo geschiedde.

Het kantoor van Bentacera in Heerenveen dateert van 2002, zo oud zijn dus ook de luchtbehandelingskast en de koelmachine op het platte dak. Na 14 jaar trouwe dienst, liep één van de twee compressoren van de koelmachine in april vorig jaar vast. “Gelet op het naderende koelseizoen, moesten we snel handelen,” zegt technicus Sjoerd van der Woude. Zonder er al te lang over na te denken, maakte hij een offerte voor een nieuw exemplaar. “Tegelijkertijd realiseerde ik mij dat het risico op een vergelijkbaar lot van die andere compressor in de komende periode vanzelfsprekend levensgroot zou zijn.” Gealarmeerd door Martijn van Gijssel van Lennox Benelux, besloot hij daarom de aanschaf van een nieuwe luchtgekoelde warmtepomp ook mee te nemen in zijn overwegingen richting Bentacera. “Dan heb je zekerheid, een gunstiger energieverbruik en dus lagere, operationele kosten.”

ISDE-subsidie

Beide offertes van Hoekstra verschilden echter nogal van prijs. “Ruim € 10.000,-,” aldus Bouma, die niet wist dat hij voor de luchtgekoelde warmtepomp een beroep zou kunnen doen op een ISDE-subsidie. “Ik dacht dat deze Investerings Subsidie Duurzame Energie uitsluitend van toepassing was voor complete installaties en niet voor onderdelen zoals een warmtepomp.” Door deze subsidie werd het verschil tussen beide offertes teruggebracht tot slechts € 3.500,- “Een relatief gering bedrag, zeker als je je bedenkt dat zekerheid ons veel waard is en dat we door een lager energieverbruik we ook flink wat geld besparen.”

Footprint

Bovendien staat Bentacera bekend als een duurzame organisatie. “Om deze reden hadden we kort hiervoor ook al Led-verlichting laten aanbrengen in dit pand. We willen een zo laag mogelijke footprint voor ons totale bedrijf.” Inmiddels profiteert Bentacera al bijna een jaar van de nieuwe, luchtgekoelde warmtepomp van Lennox. Zonder storingen, maar met lagere kosten en een betere footprint. Bouma: “En heeft Sjoerd dus gelijk gehad. Ik ben blij met zo’n eigenwijze specialist.”

Categories: NIEUWS