Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nederland moet van het gas af; all-electric heeft de toekomst. Dus ruilen we straks onze cv-ketels massaal in voor warmtepompen. Als dat maar goed gaat, denkt Lucien Eken, Salesdirector Benelux Lennox. “Ik vraag mij namelijk af of er voldoende kennis in de branche is om deze energie-transitie te borgen? Zijn de huidige installateurs en leveranciers op dit moment genoeg opgeleid om straks de juiste berekeningen te maken en eventuele storingen te verhelpen?”

Rutte III wil in 2050 ons land energieneutraal en aardgasvrij hebben. Dit geldt dus ook voor 7,5 miljoen woningen. Is deze doelstelling reëel?

“In dit tempo schuilt een groot gevaar. Ook omdat de meeste installateurs op dit moment een fors tekort hebben aan ‘handjes’. En ik betwijfel of deze trend op korte termijn gaat veranderen: de aanwas aan jonge – goed opgeleide – mensen stokt al jaren. We slagen er maar niet in ons vak een meer sexy-uitstraling te geven.”

Dat is wel nodig, want de branche vergrijst en de kennis dus ook. Bovendien denken en doen de meeste installateurs en adviseurs in aardgas en dus in cv-ketels.

“De transitie naar all-electric – en naar bijvoorbeeld warmtepompen – vereist een volstrekt andere aanpak: andere berekeningen, maar ook een andere vaardigheid en dus ook … een ander soort opleiding.”

Voldoen de huidige opleidingen niet meer?

“Nee. Zonder nieuwe, adequate kennis en kunde, komt de kwaliteit van onze branche – als we eenmaal overgaan op elektriciteit – op losse schroeven te staan. En dus ook onze ambities om Nederland in 2050 aardgasvrij te maken.”

Er moeten dus nieuwe opleidingen komen, wie moet hiervoor het initiatief nemen?

“Opleidend Nederland. Samen met brancheverenigingen zoals DHPA, Uneto-VNI en SEI wil ik hen oproepen te investeren in nieuwe, toekomstgerichte opleidingen en trainingen op het gebied van all-electric. Daarbij zou ik vooral de aandacht richten op warmtepompen, omdat deze oplossing de komende jaren waarschijnlijk de meest populaire zal zijn. We moeten vooral ook praktisch blijven nu de tijd dringt!”

Begin deze maand presenteerden Minister Wiebes en Uneto-VNI-voorzitter Terpstra hun Green Deal Warmtepompen. Is dat een stap in de goede richting?

“Absoluut. Samen hebben ze afgesproken de komende vijf jaar 6000 monteurs op te leiden die warmtepompen gaan plaatsen en onderhouden. Deze jongens en meiden vormen straks het aanspreekpunt voor duurzame warmtetechniek en zijn over vijf tot tien jaar de specialisten in het plaatsen en onderhouden van onder meer (hybride) warmtepompen, maar ook van zonneboilers en biobrandstof.”

Je hebt tot slot nog een ander verzoek aan de opleiders en de brancheverenigingen?

“Klopt. Ik wil dat we veel haast maken met het aantrekkelijker maken van deze bedrijfstak voor meer jonge mensen. Dat kan niet al te moeilijk zijn, want nergens anders is sprake van een baan-garantie tot 2050!”

 

Categories: NIEUWS