Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Factoren als temperatuur en luchtvochtigheid zijn bepalend voor het juiste binnenklimaat, maar worden sterk beïnvloed door mensen en productieprocessen. Zeker in een industriële omgeving luistert het creëren van een stabiel en optimaal klimaat nauw. “Een standaardoplossing met een luchtbehandelingsunit is dan onvoldoende, ”aldus Jan Toonen, Manager Procurement bij Colt Nederland.

Het Engelse familiebedrijf Colt is in meer dan 50 landen wereldwijd vertegenwoordigd, waaronder ook in Nederland. De onderneming is vooral bekend vanwege haar klimaatsystemen voor de industrie en haar duurzame oplossingen, die steevast op maat zijn.

U omschrijft Colt als een vreemde eend in de bijt, waarom?

“We zijn onderscheidend omdat we zowel klimaat technisch onderzoek doen, als concrete oplossingen creëren, waarbij ons eigen productportfolio als basis fungeert. Daarbij ontwikkelen we duurzame systemen die gebruik maken van zonne-energie of klimaatsystemen op basis van warmtepomptechniek en adiabatische koeling voor de industrie. Wij redeneren altijd vanuit het standpunt: gezonde gebouwen verspillen geen energie en dus geen geld.” 

Dat is vooral een uitdaging in de industrie, waar klimaatomstandigheden in fabrieken tijdens productieprocessen sterk worden beïnvloed door variabele factoren als temperatuur en luchtvochtigheid.

“Klopt. Toch gelden er bijvoorbeeld in de metaalindustrie juist strenge productcriteria. Om daaraan te voldoen, moeten bedrijven hun klimaatomstandigheden niet alleen ideaal maken, maar vooral constant houden; in ieder geval binnen de klimaattoleranties. En dat zowel in een warme zomer als tijdens een koude winter.”

Een standaardoplossing met een luchtbehandelingsunit is dan onvoldoende?

“Absoluut. Wat je nodig hebt zijn garanties voor temperatuur en luchtvochtigheid. En dat maakt het lastig, omdat de interne warmtelast in productiehallen vaak snel te hoog is en de balans hierdoor ingrijpend wordt verstoord. Onze klanten eisen oplossingen die deze variabelen onder alle omstandigheden neutraal en stabiel houden, en die tevens energie-efficiënt en duurzaam zijn.”

Om deze reden werkt u met Lennox samen?

“Ja, we maken voor een aantal klanten in de metaalindustrie gebruik van hun rooftops. Dan gaat het om de rooftopunits uit de productlijnen Flexair en eNeRGy; efficiënte en comfortabele oplossingen, waarbij alle functionaliteiten verenigd zijn: koeling, verwarming en ventilatie. Bovendien kan deze rooftop kant-en-klaar op het dak worden geplaatst en plug & play worden aangesloten op het kanalensysteem.”

U werkt met Lennox samen vanwege hun producten?

“Niet alleen. Wat hen voor ons al jaren aantrekkelijk maakt, is dat ze aanvullend zijn, in denken en doen. Zo redeneren wij van oudsher vanuit de natuurlijke ventilatie-gedachte, terwijl zij alles oplossen vanuit hun voorkeur voor mechanische koeling. Dat werkt versterkend.”

Categories: NIEUWS