Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Van Duinkerken koos in 2016 niet alleen voor een nieuw complex van ruim 6.000 m2, maar vooral voor een beter binnenklimaat. Hierdoor oogt hun nieuwe showroom in Nijkerk niet alleen fraai, het is er ook aangenaam en comfortabel. Voor dat laatste zijn vooral twee Flexair-units van Lennox verantwoordelijk… . 

In het voorjaar van 2015 werden twee installateurs – waaronder Van Dalen Installatietechniek uit Nijkerk – door Van Duinkerken uitgenodigd om op basis van het Programma van Eisen, een voorstel te doen voor de inrichting van het klimaatsysteem. “Daarbij stelden zij hoge eisen stelden,” vertelt André Roetert Steenbruggen, technisch directeur Van Dalen Installatietechniek. “Omdat hun oude bedrijfspand in Hoevelaken matig was geïsoleerd en nauwelijks kon worden gekoeld, was het er in de zomer vaak warm, te warm. Daarom stelden ze nu als eis dat de showroom zelfs bij hoge buitentemperaturen van tegen de dertig graden, nog koel en aangenaam zou zijn. Een uitdaging.”

Vrije koeling

Om deze uitdaging met succes te realiseren, maakte Van Dalen Installatietechniek een andere keuze dan haar concurrent die de showroom vooral mechanisch wilde koelen met ruim twintig kleine airco’s. ”Gelet op de interne warmtelast van het nieuwe goed geïsoleerde pand, heb je dan al in het voorseizoen behoefte aan koeling en dus aan airconditioning. En aangezien deze units veel energie gebruiken, stijgen je variabele kosten dan explosief.”

En onnodig, als je tenminste opteert voor een rooftop-unit van Lennox. “Dit systeem filtert relatief koude buitenlucht en gebruikt dit als vrije, gratis koeling voor de showroom in het voor- en naseizoen. Daarnaast kun je met deze rooftop centraal, maar wel per vloer individueel, de meest ideale klimaatomstandigheden creeren; ook omdat deze systeemkeuze alle functies inéén bevat: verwarmen, koelen en ventileren.”

Voordelen …

Voor de keuze van het juiste klimaatsysteem, keek Van Duinkerken vanzelfsprekend ook naar de hoogte van de investering en naar de jaarlijkse energiekosten. “Een investering in een los koel-, verwarmings- en ventilatiesysteem is minstens zo hoog als in de Flexair van Lennox,” zegt Roetert Steenbruggen. “Het belangrijkste verschil zit echter in het energieverbruik; deze rooftop-unit bespaart alleen al 20-30% op koelenergie.” Een ander voordeel is het geringe onderhoud en dus overlast. “Het up-to-date houden van één systeem vergt minder tijd dan dat van 20 kleine apparaten, verspreid over het gebouw. Dit verschil merkt de klant in de showroom nog het meest.”

Flexair

Voor Van Dalen Installatietechniek vormde de integratie van deze luchtgekoelde rooftop Flexair in hun ontwerp een primeur. “Wij weten dat Lennox hun producten altijd door ontwikkelt. Dus bang voor eventuele kinderziektes – kenmerkend aan een nieuw product – was ik niet. Wel was ik nieuwsgierig naar de resultaten in de praktijk.” Hoewel de zomer van 2016 en de afgelopen winter relatief mild waren, zijn de eerste indrukken van het systeem erg positief. “Ik hoor geen klachten; van directie, noch van medewerkers en klanten. Dan weet je dat het goed toeven is in de showroom!”

Categories: NIEUWS