Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nederland wil in 2050 een volledig duurzame energievoorziening. Daarbij ziet de overheid de warmtepomp als belangrijkste troef. Dus vroegen we Peter Wagener, oud-voorzitter van de DHPA, een blik in zijn glazen bol te nemen. “We liggen achter en moeten meters gaan maken.”

Eind vorig jaar stapte hij op als voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA). Na 9 jaar vond de 58-jarige Peter Wagener (eigenaar/directeur van Business Development Holland) het tijd voor verandering. Onder zijn voorzitterschap groeide de branchevereniging uit naar 25 leden en is de DHPA voor tal van organisaties (woningbouw en utiliteit) het aanspreekpunt op het gebied van duurzame energiesystemen.

In 2050 moeten alle Nederlandse huizen van het aardgas af. Gaat dit lukken en is de focus op de warmtepomp hierin, terecht?

“Ik denk dat deze ambities reëel zijn. Zoals ik ook van mening ben dat de warmtepomp het beste duurzame alternatief is. Waar kun je uit kiezen? Biomassa en warmtenet. Bij biomassa vormt fijnstof de grootste spelbreker. Als je in de woningbouw straks miljoenen hout- of paletkachels moet gaan gebruiken, heb je een probleem met verbranding en uitstoot. Voor warmtenetten geldt: hoe voed je deze? Met restwarmte uit de industrie of uit vuilverbranding. Dat lukt je misschien in Zuid-Holland en in de Randstad, maar niet in Harderwijk of in Appingedam. Dus ja, dan is de warmtepomp op dit moment een goed alternatief. Overigens, in de utiliteit vormen warmtepompen – met aardgas als back-up – al jaren de standaard. Het is vooral de woningbouw waar we met een kleine 200.000 warmtepompen achterblijven; dat moeten er straks miljoenen worden. In die zin moeten we meters gaan maken.”

Je zegt nadrukkelijk “op dit moment”, waarom?

“Omdat elk product een levenscyclus kent van gemiddeld 15 jaar. Dus heb je voor 2050 nog twee generaties te goed van nieuwe producten. Ik ben ervan overtuigd dat de energie-transitie rond 2030 met nieuwe ontwikkelingen in warmtepompen – en deels ook andere technieken en dus tegen andere kosten – wordt vervolgd. Zoveel vertrouwen heb ik wel in innovaties als smartgrids en in bedrijven als Lennox en Carrier. Het vizier van dit soort fabrikanten is op dit moment sterk gericht op ontwikkelen en innovatie.”

Een bedreiging voor het realiseren van deze duurzame doelstellingen, vormt de installatiecapaciteit: slagen installateurs erin vanaf nu jaarlijks minstens 250.000 warmtepompen te installeren in de woningbouw?

“Daar heb ik mijn twijfels over. Er zijn nu te weinig handjes en er is onvoldoende kennis bij hen op dit specifieke gebied. Het tekort aan mensen, los je niet 1,2,3 op. Nog grotere zorgen maak ik mij om de houding van installateurs. Het gros is overwegend geïnteresseerd in de korte termijn: liever nu een opdracht scoren dan straks met gekwalificeerde medewerkers slimmer en winstgevender werken. Je ziet nu dat deze rol deels wordt overgenomen door adviesbureaus en vooral fabrikanten. In de keten profileren zij zich steeds meer als kennis- en servicepartners.”

En de rol van energieleverancier? Hoe ziet deze eruit over 5, 10 jaar?

“Die krijgen het de komende jaren erg zwaar. Al is het maar omdat ons collectieve streven erop gericht is de huidige volumes te laten dalen. Daarnaast ontstaat er op tal van plekken een gezamenlijke decentrale opwekking; ook dat vermogen raken ze kwijt. Ik vermoed dus dat hun bijdrage in dit spel de komende jaren relatief beperkt zal zijn, in tegenstelling tot die van de netbeheerder. Die vervult straks de rol van energieprovider. Bij hen kun je over 10 jaar een energienet-abonnement kopen, te vergelijken met je huidige telefoonabonnement. Dan ga je waarschijnlijk op gemeentelijk niveau in een soort van smartgrid energie halen en geven, al naar gelang je behoefte. Wil je extra bijkopen, dan schaf je extra energiebundels aan, de ultieme flexibiliteit. De prijs die je hiervoor betaalt, kan sterk variëren en hangt af van de mate waarin jij op dat moment het energienet belast.”

Maar eerst zegt u nu: kom in actie, maak meters?

“Absoluut. Zowel in utiliteit, als in woningbouw. Daarbij ligt er voor iedereen in onze branche een taak; van bewustwording tot innovatie en van samenwerken tot gezamenlijk belang.”

Categories: NIEUWS