Przepraszamy, ten wpis jest dostępny tylko w języku Niderlandzki. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Als fabrikant biedt Lennox vanzelfsprekend ook onderhoud en service. Op hun eigen systemen, maar ook op vergelijkbare installaties van andere leveranciers. “Als geen ander kennen wij onze systemen en weten wij hoe we deze het beste laten presteren, jarenlang.” Aan het woord is Jan Kruis, eindverantwoordelijk voor onderhoud en service binnen Lennox. Volgens hem wil de klant vooral geen zorgen over zijn systemen.

Een installatie zoals een koelmachine koop je bij een fabrikant. Vervolgens vraag je een installateur deze te onderhouden. Hoe vreemd deze gedachtegang ook klinkt, tot voor een aantal jaren terug was dit voor een aantal eindgebruikers een “normale” rolverdeling. De laatste tijd is een andere – meer logische – ontwikkeling zichtbaar. Ook fabrikanten worden nadrukkelijk gevraagd het onderhoud van hun systemen voor hun rekening te nemen.

Wat zijn de oorzaken van deze verandering?

“Een fabrikant heeft meer kennis van zijn eigen systemen. Dit voordeel zie je bijvoorbeeld terug in scherpere monitoring, maar ook in het actueel houden van de software en uiteindelijk dus in een lager energieverbruik. Daarbij wil de eindklant vooral ontzorgd worden: het systeem moet functioneren; elke dag en liefst zo lang mogelijk. Dan wil je ook voor het onderhoud dus het beste. Vergelijk het met een auto; als je een Mercedes hebt gekocht, ga je ook niet naar de plaatselijke garage of naar bijvoorbeeld een Fiat-dealer voor het onderhoud.” 

Waar bestaat preventief onderhoud aan systemen bij Lennox uit?

“We lopen dan de complete installatie na en controleren op essentiële onderdelen als de ventilatoren, de elektromotoren, de lagers, de filters en de warmtewisselaars. Wat je wilt vaststellen is of de prestaties en het functioneren van het systeem nog overeenkomstig de uitgangspunten is, zoals je die bij de aanschaf hebt gemaakt. Ook wil je mogelijke signalen op storingen alvast signaleren, zodat je uitval met een concreet advies kunt voorkomen.”

Hoe vaak per jaar vindt dit soort onderhoud plaats?

“Dit hangt af van de wens van de klant, maar heeft ook te maken met de Europese F-gassenverordening en dus met de wettelijke regels op lekcontroles van synthetische koudemiddelen (HFK). Afhankelijk van de hoeveelheid CO2 equivalenten in een systeem, vindt dit soort onderhoud verplicht 1x per 12 maanden, per 6 maanden of zelfs per kwartaal plaats.”

Hoe zit het met correctief onderhoud?

“Voor storingen en uitval hebben we een 24/7 servicedienst. Dag en nacht zijn we bereikbaar en brengen onze 16 gecertificeerde monteurs uitkomst. Dit kan een reparatie zijn, maar ook het realiseren van een tijdelijke noodvoorziening en het weer in bedrijf stellen van het systeem. Het gaat er bij dit soort onderhoud vooral om in oplossingen te denken. Daarbij draait alles om snel denken en snel handelen, dat heeft dus de hoogste prioriteit.”

Wilt u geen zorgen over uw klimaatinstallatie? Kies voor een onderhoudscontract van Lennox. Bel of mail: Tel. (033) 2471800, E-mail: info.nl@lennoxemea.com

Kategorie: NIEUWS