Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hoewel je appels niet met peren kunt vergelijken, is een beoordeling tussen een rooftop-unit en een conventionele luchtbehandelingskast wel degelijk mogelijk. Natuurlijk, over smaak valt te twisten, maar over prestaties, prijzen en terugverdientijden niet. En die vallen positief uit voor de rooftop-unit. Zeker nu Lennox dit voorjaar de nieuwe Baltic IV introduceerde, wordt de keuze nog makkelijker.

In tegenstelling tot de traditionele situatie met drie of vier afzonderlijke apparaten, integreert een rooftop-unit koeling, verwarming, ventilatie en warmteterugwinning ineen. “Hierdoor heb je geen aparte leveranciers meer nodig voor koeling, verwarming, ventilatie

en overkoepelende regeling,’ vertelt Bart de Jongh, Projectcoördinator Lennox Benelux. “Bovendien leent dit concept zich voor gestandaardiseerde, seriematige productie; dat scheelt in gemak, kwaliteit en in aanschafkosten.” Meest belangrijke onderscheid is echter het one-stop shopping principe. “Afstemming en communicatie zijn sleutelbegrippen op weg naar het beste resultaat. Door zo min mogelijk ruis toe te laten, ligt de route naar de meest efficiënte oplossing wijd open.”

Baltic IV

Een nieuwe stap vooruit in dit concept is de Baltic IV. De opvolger van de Baltic III scoort nog beter op de punten: energieverbruik, individuele regelbaarheid, geluid, rendement en is op afstand nu te monitoren (Lennox Cloud). “Daarnaast is het ontwerp nog meer gericht op een lage Life Cycle Cost: verlenging van de levensduur versus lagere operationele kosten voor investering, energie, onderhoud en vervanging.”

Ecodesign

Een andere relevante factor die bij de ontwikkeling van Baltic IV een grote rol speelde, is de milieubelasting. In dat verband is Ecodesign straks leidend. Deze Europese richtlijnen zijn er vanaf 2018 op gericht de focus bij HVAC-producten te leggen op energie-efficiency en op reductie van schadelijke uitstoot. De Jongh: “Als fabrikant spelen wij daar op in door diverse producten te introduceren die daar nu al ruimschoots aan voldoen. Zoals deze Baltic IV met haar extreem lage Life Cycle Cost en verlaagde co2-footprint.”

Categories: NIEUWS